equinox

Efterårsjævndøgn: Den første dag i efteråret

Er det bare mig eller føler alle sig seje? Efteråret er allerede kommet. Selvom 1. september ser ud til at være den første dag i efteråret, officielt, eller man kan sige i geografisk terminologi, er den 23. september den første dag. Og det har et fedt navn til den dag, jævndøgn. Lad os finde mere om dette.

I dag er det 23. september Jævndøgn, med andre ord officielt den første efterårsdag. Ved jævndøgn står solen direkte i øst og går ned direkte i vest. Solen krydser Jordens ækvator, og det kaldes en soljævndøgn. Den dag ser solen ud til at stå op ret øst og ret vest. Ligestillingen mellem dag og nat forekommer to gange om året, den 21. marts og den 23. september indtræffer jævndøgn. Da solstrålerne rammer ækvator vinkelret, hvor cirklen af oplysning passerer.

Ordet jævndøgn stammer fra det latinske ord aequus som betyder lige og ordet noctis, nox som betyder nat. Så på jævndøgn er dag og nat næsten lige store.

23. september regnes for begyndelsen af foråret på den sydlige halvkugle og efteråret på den nordlige halvkugle. Du kan nyde dagen og natten lige meget. Det er det samme tidspunkt for natten og dagen, så brug denne unikke dag med omtanke.

På den nordlige og sydlige halvkugle falder solens stråler i en vinkel på 90° til ækvator ved middagstid. Skyggens længde er nul ved ækvator. Fra denne dato begynder solens stråler at falde vinkelret på den sydlige halvkugle. Fra denne dato begynder nætterne at blive længere end dagene på den nordlige halvkugle. På den sydlige halvkugle sker det modsatte. Denne dato er begyndelsen af efteråret på den nordlige halvkugle og begyndelsen af foråret på den sydlige halvkugle. Oplysningscirklen er tangent til polen. Solen er synlig på begge poler på denne dato. Dag og nat er lige store på Jorden. Denne dato er begyndelsen på 6 måneders nat på Nordpolen og begyndelsen på 6 måneder af dagen på Sydpolen.

Der er forskel på solhverv og jævndøgn, de er faktisk ret modsatte. Jævndøgn er på datoerne 21. marts og 23. september, mens solhverv er den 21. juni - årets længste dag som begyndelsen af sommeren og 21. december - årets korteste dag som slutningen af vinteren.Vi har nævnt sommersolhverv i en af vores tidligere blogs, du kan lære mere om. https://www.tesup.co.uk/post/the-most-productive-summer-solstice-with-tesup

Ved du også, at denne dag i Japan fejres som en helligdag? På denne dag er skoler og offentlige kontorer lukket og slukket for arbejdere. I deres kultur fejres efterårsjævndøgn med Higan-traditionen. De husker afdøde slægtninge og årstidernes gang.Efter i dag på den sydlige halvkugle begynder dagene at blive længere end nætterne og på den nordlige halvkugle er det modsat. Denne dato er begyndelsen af foråret på den sydlige halvkugle og begyndelsen af efteråret på den nordlige halvkugle. Få dig selv et af Tesup-produkterne, og gør dig klar til de kommende kølige efterårsdage for dem, der bor på den nordlige halvkugle og forårsdage for dem på den sydlige halvkugle!