ozone day

Verdens ozondag

Livet på Jorden ville ikke være muligt uden sollys. Men den energi, der kommer fra solen, ville være for meget til, at livet på Jorden kunne trives, hvis det ikke var for ozonlaget. https://ozone.unep.org/ozone-day/ozone-life-35-years-ozone-layer-protection


Nedbrydningen af ozonlaget er et af de vigtigste miljøproblemer, som vi alle står over for i verden. Ozonhullet er ikke rigtig et hul. Ozon er en udtynding af laget. På grund af kemikalier, der bruges i vores daglige liv, bliver ozonlaget tyndere. Disse kemikalier bruges i vores daglige liv, og de skader ozonlaget.

Den 16. september 1987 blev Montreal-traktaten underskrevet for at kontrollere produktionen og forbruget af ozonlagsnedbrydende stoffer såsom HCFC, CFC, methylbromid osv., for at bestemme reduktionsprogram og -satser for at fjerne disse brugsstoffer, at forske i og udvikle alternative stoffer og teknologier til at erstatte dem for at imødekomme udviklingslandenes behov for disse stoffer.

Den internationale dag for beskyttelse af ozonlaget blev erklæret af FN's Generalforsamling den 16. september 1994. Den er blevet fejret siden 1995.

et billede af blade
Ozonlaget er i O3-form af ilt og ligger i en højde af 60-90 km fra jorden. Dens hovedfunktion er at holde skadelige stråler såsom ultraviolette stråler fra solen i løbet af dagen.
Det kan tage lang tid for gasserne at bevæge sig mellem den nedre atmosfære og stratosfæren og til sidst forsvinde. Det tager 30-40 år for ozonhullet at blive det samme som i 1980'erne.

På grund af et vulkanudbrud i Chile i 2015, har ozonhullet nået niveauet som det 4. største hul gennem tiderne.

https://eapsweb.mit.edu/news/2017/volcanic-eruption-expanded-ozone-hole-record-sizeSelvom vi har gjort vores bedste i 32 år, forbliver ozonlagets sarte tilstand.

Bliv altid ved med at beskytte Jorden, og de særlige dage hjælper folk med at indse verdens nuværende situation i det mindste for en dag.

Glædelig ozondag folkens!