top of page

Typer af møller hos TESUP

Har du nogensinde spekuleret på, hvad forskellen mellem typer af vindmøller er? Hvorfor TESUP tilbyder en række forskellige vindmøller, og hvad er fordelene ved hver type? Forhåbentlig skal dette blogindlæg hjælpe med at kaste lidt lys over problemet!


Vindmøller er generelt sorteret i to typer baseret på deres orientering. Den første type er en horisontal akse vindmølle (eller HAWT), det betyder, at vindmøllen roterer omkring en vandret akse. Den nye Magnum 5 TESUP turbine er et eksempel på en HAWT (bl.a.).


Den anden type mølle er en vindmølle med vertikal akse. Ikke overraskende er dette en vindmølle, der roterer omkring en lodret akse. TESUPs meget populære Atlas2.0-mølle er et godt eksempel på denne turbinetype.


Inden for hver af disse orienteringer er der flere designs, der involverer forskellige bladformer for at fange vindens energi på forskellige måder.


HAWT'er bruger for det meste et lift-baseret design. Turbinebladene er formet som aerofoils, svarende til formen af en flyvinge. Når vinden blæser hen over dem, genererer de en løftekraft i vindmøllens rotationsretning, drejer den og genererer strøm. HAWT'er skal vende ind i vinden for at generere strøm, hvilket er grunden til, at TESUP HAWT'er har en hale, som justerer vindmøllen efter vindretningen.


VAWT'er har ikke dette problem. De kan generere strøm uanset hvilken retning vinden bevæger sig. TESUP VAWT'er er trækmøller. Det betyder, at vindens friktionskræfter, der blæser mod møllen, driver møllens rotation. De buede overflader på TESUP-møller hjælper til bedre at fange vinden og øger effektiviteten. Da området, der opfanger luft, er stort i VAWT'er, har de fordelen af at kunne spinde under forhold med lav vindhastighed.


Forhåbentlig giver dette et lille indblik i vindmølletyper!