top of page

Vibrationsforebyggelse til din vindmølle

Der er naturligvis mange overvejelser, når du skal opsætte din vindmølle derhjemme eller i din virksomhed. Dette kan omfatte placeringen af din turbine, monteringshøjden på din turbine, hvor mange forhindringer der er for vindstrømmen og mange flere! En af de vigtigste overvejelser, som TESUP ikke har nævnt meget tidligere, er vigtigheden af at reducere vibrationen i din mølle for at reducere risikoen for skader i dit vindmøllesystem og holde din mølle kørende i mange år fremover. Der er mange grunde til, at en vindmølle kan vibrere og endnu flere måder at stoppe denne vibration på. Vi vil dække et par af disse i dagens blog.


Hvad med turbulens?


Så hvorfor er vindmøllevibrationer et stort problem, hvordan dannes det, og hvorfor kan det forårsage skade på din mølle? Der er nogle få hovedkilder til vibration i møllerne. En særlig udtalt kilde til vibration for vindmøller med vandret akse (tænk på samme måde som Magnum 5) er samspillet mellem vind og vindmøllevingerne. Efterhånden som vinden passerer over bladene, får den en sideværts hastighed og begynder at snurre og danner hvirvelstrømme bag bladet. Dette fænomen er bedre kendt som turbulens.


Efterhånden som hvirvelstrømmene dannes, begynder ændringer i lufttrykket omkring turbinebladene at udvikle sig. Trykket falder i midten af ​​hvirvelstrømmen, hvilket medfører, at bladet trækkes lidt bagud mod hvirvelstrømmens centrum. Hvirvelstrømmen spredes derefter og fjerner det tryk, der lige var til stede, og lader bladet springe tilbage til sin oprindelige position. Da selve knivene er lavet af stærke materialer, hopper klingen tilbage (svarende til en lineal, der holdes over bordet og skubbes ned). Denne tilbagespringning forårsager små vibrationer i vingen, som bevæger sig gennem turbinen.
En type bladløs turbine, der konverterer disse hvirvelvibrationer til nyttige bevægelser.(https://www.inceptivemind.com/vortex-bladeless-wind-turbines-generate-electricity-vibration/18413/)Afbalancering....


Disse vibrationer forårsager generelt ikke meget skade overhovedet, potentielt kun ved at løsne bolte i turbinetilbehøret. For at undgå dette skal du blot kontrollere tætheden af ​​boltene i din turbine med regelmæssige vedligeholdelsesintervaller. En anden væsentlig årsag til nogle mere skadelige vibrationer er afbalanceringen af ​​turbinen. En afbalanceret turbine er en, der har vægten af ​​de roterende komponenter i turbinen jævnt og symmetrisk fordelt over de bærende komponenter. Hvis en turbine ikke er korrekt afbalanceret, og vægten af ​​roterende komponenter ikke er jævnt fordelt, kan den tunge side skrabe og banke mod andre komponenter.


Af denne grund kan en ubalanceret turbine normalt detekteres ved at høre en periodisk bankelyd, mens din turbine snurrer, eller ved at dreje turbinen i hånden og mærke, om der på noget tidspunkt er modstand mod spindingen. Ubalance kan skyldes, at vindmøllevinger ikke er identiske, selvom de har samme totalvægt, kan en forskel i vægtfordeling over længden af ​​vingen give problemer med balanceringen. Den første ting du skal tjekke, hvis du er bekymret for, at din turbine er ubalanceret er, at ingen af ​​vingerne udviser nogen skader, dette kan være i form af store ridser eller måske noget, der sidder fast på vingen.
Fastgør skruerne

En ujævn vægtfordeling kan også være forårsaget af tilstedeværelsen af ​​noget som sne, der har lagt sig på vindmøllevingerne. Her er et glimrende eksempel fra en TESUP-kunde. Deres turbine er meget tydeligt ude af balance og lister ud til den ene side. Denne ubalance er tydeligvis et resultat af, at deres turbine er ujævnt dækket af snelag, hvor mere sne lægger sig på den ene side. Hvis denne turbine skulle dreje med dette niveau af ubalance, ville vindmøllens lejer og støttesøjle sandsynligvis blive beskadiget, især hvis vindmøllen drejede ved høje hastigheder.


Du er heldig i dag bloglæser, da en TESUP-professionel er dukket ind og givet nogle ekspertråd om nogle af de mest almindelige fejl med balancering, og hvordan du nemt kan rette dem! Den første er for alle kunder med en TESUP-mølle med horisontal akse, inklusive, men ikke begrænset til, Master X- eller Magnum 5-vindmøllemodeller. Dette tip vedrører bagenden af ​​din turbine. Hvis midten af ​​haleakslen på turbinen ikke er korrekt justeret med midten af ​​rotorakslen (den, der drejer med vingerne monteret på den), vil turbinen være ubalanceret. For at afhjælpe dette skal du sikre dig, at skruerne, der fastgør haleakslen, er sikre, uden at overspænde dem.

Montering af fjedre

Et andet tip fra TESUP pro er relevant for hele TESUPs vindmøllebestand. Mange kunder drager fordel af de højere vindhastigheder i højere højder og placerer deres møller på en høj monteringsstang (kan være op til ca. 6m i højden). Når vinden presser på turbinen, roterer turbinen, hvilket genererer nyttig rotationsbevægelse. Dette skubber også vindmøllen bagud med en knap så nyttig bevægelse frem og tilbage. Når møllen skubbes bagud på en stor stang, genereres et stort moment på stangen, der bøjer den bagud som en stor fjeder og frigiver den, når vinden blæser til og fra. Dette skaber nogle farlige vibrationer og kan beskadige din vindmølle og monteringsstang.


For at afhjælpe dette skal din vindmøllestang understøttes af adskillige stikledninger fastgjort til jorden, som denne TESUP-kunde! Hvis du er interesseret i at bruge en monteringsstang til din turbine, så tjek denne officielle TESUP-stang! TESUP håber, at denne blog hjalp dig med at fejlfinde nogle problematiske vibrationer i din turbine eller i det mindste informerede dig om nogle ting, du skal være opmærksom på!bottom of page